Hoe werkt het?


Muziekselectie

Selecteer hieronder het nummer van jouw keuze en luister hoe het klinkt


Uitgaan

1. Hoeveel van de 4 weken per maand ga je uit naar een bar, café, discotheek, club, concert, poppodium of een andere muziekuitgaansgelegenheid?

2. Hoeveel dagen per week ga je dan uit naar zo’n muziekuitgaansgelegenheid?

3. Hoe lang blijf je dan meestal in zo’n muziekuitgaansgelegenheid?


4. Gebruik je dan oordoppen om je gehoor te beschermen?
Nee
Ja, (gele) herriestoppers
Ja, universele oordoppen met filter
Ja, op maat gemaakte oordoppen

5. Als je uitgaat en je staat in een ruimte waar muziek gedraaid wordt, kun je elkaar dan verstaan door ...
normaal te praten
hard te praten
te schreeuwen op spreekafstand
te schreeuwen vlak bij het oor
te schreeuwen in het oor

MP3/iPod

6. Hoeveel van de 4 weken per maand luister je muziek op je MP3-speler of iPod?

7. Hoeveel dagen per week luister je gemiddeld naar je mp3-speler of iPod?

8. Hoeveel uur per dag luister je gemiddeld naar je mp3-speler of iPod?


9. Hoe hard staat je mp3-speler?

 
 
%

Check!

Uitgaan

Mp3 & iPod


Muziekresultaat

Luister nu nogmaals naar je favoriete muziekfragment en hoor hoe deze muziek in de toekomst zou kunnen klinken, als je zo uit zou blijven gaan en je MP3-speler/iPod zo zou blijven gebruiken, zoals je nu doet. Er is dus rekening gehouden met je resultaten van het uitgaan én van de MP3-speler.

Zo hoor je het nu      

Hoor jij het later zo?  


Probeer het nog een keer

Ben je tevreden over hoe de muziek klonk? Of vind je dat het nog beter zou kunnen klinken? Kijk dan eens hoe de muziek klinkt als je bijvoorbeeld op maat gemaakte oordopjes gaat dragen tijdens het uitgaan. Probeer wat de experimenteren met de antwoorden op de vragen hiernaast en ontdek wat je het beste kunt doen om in de groene zone terecht te komen. En dan kun je zo lang mogelijk van goede muziek blijven genieten!

Andere tips

draag oordoppen
De beste manier om te voorkomen dat je gehoorschade oploopt tijdens het uitgaan, is het dragen van oordoppen. Tijdens het uitgaan kan je ook nog op andere dingen letten, zodat het risico op gehoorschade nóg kleiner wordt. Probeer daarom ook:

voldoende afstand te houden van de geluidsboxen
Als je naar een muziekuitgaansgelegenheid gaat, is het slim om te kijken hoe je gaat staan ten opzichte van de geluidsboxen. Hoe dichter je bij de boxen staat, hoe harder de muziek klinkt en des te schadelijker is het voor je oren. Hoe schadelijk het precies is voor je oren, hangt natuurlijk af van het volume van de muziek. Maar als je tijdens het uitgaan probeert minimaal 2 meter afstand te houden van de boxen, verkleint dat de kans op gehoorschade! Bij buitenfestivals kan je er beter voor zorgen dat er tussen jou en de boxen minimaal 10 meter zit. Laat je ook niet verleiden om op die lege plek bij de boxen te gaan staan, die is niet voor niets leeg!

regelmatig oorpauzes in te lassen
Als je naar een muziekuitgaansgelegenheid gaat, waar harde muziek gedraaid wordt, kun je af en toe in een rustige ruimte gaan zitten. Tijdens een avondje uit zit je misschien sowieso wel een tijdje in de chill-out. Dit is dus niet alleen geschikt om even lekker te relaxen, je oren worden daardoor ook minder lang blootgesteld aan de harde muziek. Ga hier eens vaker zitten of blijf wat langer hangen en verklein de kans dat je gehoorschade oploopt!